WCAG 3.0 foreslår ny kontrastmetode
For å sikre god lesbarhet skal all tekst ha tilstrekkelig kontrast mot bakgrunnen. Dette er viktig for alle brukere, særlig under krevende lysforhold. De som trenger dette mest, er svaksynte, dyslektikere og fargeblinde (kilde: uutilsynet).
Behov for strengere krav til kontrast
Alle brukerne, også de med svekket syn, skal kunne se innholdet i digitale tjenester. Web Content Accessibility Guidelines (WCAG) inneholder suksesskriterier og forslag til løsninger for å lykkes. Men det er ikke samsvar mellom dagens kontrastregler og kravet om at alle skal kunne se innholdet.
Gjeldende regelverk, WCAG 2.1
1.4.3 Kontrast (minimum) (Nivå AA): Kontrastforholdet mellom teksten og bakgrunnen er minst 4,5:1. 1.4.3 Kontrast (minimum), WCAG 2.1 (w3.org)
1.4.11 Kontrast for ikke-tekstlig innhold (Nivå AA): Den visuelle presentasjonen av det følgende har et kontrastforhold på minst 3:1 mot farge(r) som ligger ved siden av. 1.4.11 Kontrast for ikke-tekstlig innhold, WCAG 2.1 (w3.org)
Fremtidig eller strengere:
1.4.6 Kontrast (forbedret) (Nivå AAA): Den visuelle presentasjonen av tekst og bilder av tekst har et kontrastforhold på minst 7:1, unntatt uvesentlig tekst og skriftstørrelser større enn 18px eller 14px fet. 1.4.6 Kontrast (forbedret), WCAG 2.1 (w3.org)
WCAG 2.2: 2.4.13 Focus Appearance (Nivå AAA), om utseende til fokusmarkering krever at fokusindikator har en kontrastverdi på 3:1 mellom samme piksler i fokusert og ikke-fokusert tilstand. Understanding Success Criterion 2.4.13: Focus Appearance | WAI | W3C
WCAG 3 har et krav om farge og kontrast, visuell kontrast i tekst (sølv): Sørg for tilstrekkelig kontrast mellom tekst i forgrunnen og bakgrunnen for teksten. Her brukes det en ny metode, med navn APCA, for å regne ut kontrasten.
Mer presis metode
WCAG 3.0 foreslår nå en mer presis metode enn dagens standard, for å kalkulere kontrast og sette terskelverdier.
Metoden forbedrer hvordan verdien mellom to farger bestemmes, og skiller også på om fargene er i forgrunnen eller i bakgrunnen.
Den setter også tydelige terskelverdier eller målverdier for valg av font, tekststørrelse og font-vekt. Metoden heter Advanced Perceptual Contrast Algorithm (APCA).
Målet vårt er å ligge over AAA-krav i WCAG 2.1, og vi vil dermed ligge nærmere terskelverdiene i APCA. Det øker sjansen for at vi klarer å oppfylle kravet om at alle, også svaksynte, skal kunne se innholdet på nettstedet.
I dag bruker vi en høyere standard enn kravene til tilgjengelighet
For at innholdet i offentlige, digitale tjenester skal være tilgjengelig for alle brukere, følger vi i dag en ønsket standard for kontrast som er høyere enn kravene som stilles til tilgjengelighet. Standarden heter WCAG 2.1, nivå AAA.
For å øke lesbarheten enda mer, har vi ambisjoner om å oppnå kontrast på nivå 4. Det er toppnivået i APCA-metoden, som nå blir foreslått i WCAG 3.0
Hvorfor duger ikke dagens standard?
Vi vet at selv om en løsning oppfyller de konkrete kravene fra regelverket om universell utforming, så er den ikke nødvendigvis universelt utformet og tilgjengelig. Siden øyets evne til å oppfatte farger og lys ikke er en del av metoden, er den uegnet til å beregne forskjellen i lysstyrken i fargeparet.
Hvis vi oppfyller metoden i WCAG 2, etterlever vi teknisk sett kravet til universell utforming, men det betyr ikke at innholdet er tilgjengelig eller universelt utformet. Derfor strekker vi oss langt i å også oppfylle de fremtidige WCAG-3 kravene som bruker APCA-metoden.
Kontrast i WCAG 2 «luminosity contrast algorithm
«I WCAG 2 er kontrast en måleenhet for forskjellen i den opplevde lysintensiteten
mellom to farger. Denne forskjellen er beskrevet som et forhold fra 1:1 (for
eksempel hvit på hvit) til 21:1 (for eksempel svart på hvit).» – WebAIM, vår
oversettelse. Kontrastene regnes ut ved hjelp av fargenes RGB, HEX eller HSL
verdier i tillegg til transparens (alpha), om fargen er tekst, grafikk, forgrunn
eller bakgrunn har ingen betydning.
Kontrast i WCAG 3 «visual contrast algorithm»
I WCAG 3 benyttes en
visuell-kontrast algoritme som kalles for APCA, det er fremdeles
fargeverdiene som benyttes for å kalkulere kontrasten, men også om fargen er
tekst, grafikk, forgrunn eller bakgrunn, i tillegg har også valg av font,
font-vekt og størrelse en innvirkning på hvilke kontrastverdier som er
godkjent. Forskjellige farger som i WCAG 2 ville oppnådd like
kontrastverdier vil i APCA kunne få andre verdier fordi en i større grad
kalkulerer ut fra øyets evne til å oppfatte farger enn kun den tekniske
fargeverdien.
Verktøy for å teste kontrastverdier
Fargesystemet for Brønnøysundregistrene finner du i kontrastverktøyet her. Du kan teste hvordan kontrastverdier endrer seg etter hvilken tekstfarge, størrelse og vekt du velger. Og du kan se hvilke nivåer av krav som er oppfylt, om det er WCAG AA eller AAA nivåer, eller APCA.
Terskelverdiene (over) som viser om kontrasten er godkjent eller ikke, er forenklet fra en tidlig «sølv»-nivåtabell fra APCA-arbeidet. Når en ferdig modell er testet og anbefalt fra WCAG 3, endres terskelverdiene.
I eksempelet over ser vi at selv om kontrasten som er utregnet til å være lik med WCAG 2-metoden, er graden av lesbarhet ulik for tekstene i variant A og Variant B.
Begge tekstene har 16px stor tekst i normal vekt, og begge variantene har 4,6 til 1 i kontrast.
I variant A har teksten fargen #6D7879og bakgrunnen er hvit. Teksten er sånn passe lesbar.
I variant B er teksten svart, og bakgrunnen er farge #6D7879. Teksten er noe mindre lesbar enn variant A.
Bidra til artikkelen?
Vi vil gjerne ha dine innspill og tilbakemeldinger på artikkelen. Send oss en
e-post på: designsystem@digdir.no eller kontakt oss i Github.